
ystują różne kuchni, w tym przepisy wegetariańskie. Makarony ryżowe, sojowe, czy z soczewicy to z kolei produkty, które wybiera kuchnia wegańska. Przepisy wegańskie opierają się bowiem tylko na tych składnikach, które mają pochodzenie roślinne. Każdy więc znajdzie makaron idealny dla siebie.
W skrócie mówiąc jest to korzystanie
Polska kuchnia od wieków oparta jest o szerokie korzystanie ze wszelkich produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt. Przez całe dziesięciolecia nie sposób było wyobrazić sobie obiadu przy polskim stole, który choćby w części nie był oparty o mięso. W ostatnich latach, wraz z szerszym otwarciem się naszego społeczeństwa na świat i pochodzące z niego nowości, również i w Polsce pojawił się trend do sięgania po inne sposoby odżywiania.
Jednym z nich jest chociażby kuchnia wegańska. W skrócie mówiąc jest to korzystanie z kuchni, w której wyeliminowane całkowicie zostały produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również takie jak chociażby jaja, mleko, masło, czy też miód. Przepisy wegańskie, podobnie zresztą jak przepisy wegetariańskie, korzystają za to z pełną mocą ze wszelkich produktów pochodzenia roślinnego. Osoby korzystające z takiej diety zachwalają smaczność posiłków, prostotę ich przygotowywania, a także lepsze samopoczucie, jakie przyniosła im zmiana sposobu odżywiania.
Dania niezawierające w swoim składzie mięsa
Przepisy wegańskie jak również przepisy wegetariańskie wcale nie muszą kojarzyć się z czymś szalenie nudnym. Dania niezawierające w swoim składzie mięsa nie są pozbawione finezji, a zwłaszcza odpowiednich składników odżywczych. Kuchnia wegańska obfituje w niezliczoną ilość kombinacji warzywno-owocowych. A w połączeniu z grzybami i produktami bazującymi na skrobi /kasze, płatki, makarony/ stanowią dietę do pozazdroszczenia. Niektóre rośliny wysokobiałkowe potrafią doskonale zastąpić tak powszechną dietę mięsną.